29-08-2016

Materieel gladheidbestrijding op innovatieve wijze aanbesteed

Ondertekenen contract door Willemien Meijering (Concernmanager Provincie Drenthe) en Arjan Ester (Commercieel directeur Aebi Schmidt)
Concernmanager Willemien Meijering (Provincie Drenthe) en Arjan Ester (Commercieel directeur Aebi Schmidt)

Dinsdag 23 augustus werd het nieuwe contract voor het materieel voor de gladheidbestrijding ondertekend. De komende 10 jaar zal Aebi Schmidt Nederland B.V. strooiers en sneeuwploegen beschikbaar stellen tegen een vaste vergoeding per jaar. Concernmanager Willemien Meijering van de provincie Drenthe en Commercieel directeur Arjan Ester van Aebi Schmidt ondertekenden het contract op het steunpunt voor de gladheidsbestrijding in Kloosterveen (Assen.)

Creatieve oplossing

De samenwerking met Aebi Schmidt is tot stand gekomen door een nieuwe manier van aanbesteden. De provincie zocht naar mogelijkheden om de gladheidsbestrijding verder te professionaliseren. Bij de inkoopstrategie is er daarom voor gekozen om enkele onderdelen uit de methodiek van “prestatie-inkoop” toe te passen. Sleutelwoorden waren innovatie, regie en samenwerking. De provincie daagde daarmee de markt uit om met creatieve oplossingen voor gladheidsbestrijding te komen.

100 procent inzetbaar

Het aanbod van Aebi Schmidt betekent een overname van het huidige en een garantie op 100 procent beschikbaar en inzetbaar materieel in de winter. Hierbij gaat het zowel om strooiers als sneeuwploegen (schuivers) die ingezet worden op zowel de rijbanen als de fietspaden. Verder zorgt Aebi Schmidt ervoor dat het materiaal ook in de toekomst aangesloten blijft bij de wegsituatie van Drenthe. Ook zijn er diverse mogelijkheden voor gezamenlijke doorontwikkeling tijdens de contractperiode aangeboden. Deze nieuwe manier van werken leidt tot een kostenbesparing.

Strooien

De uitvoering van de gladheidsbestrijding (het strooien) is in handen van een andere aannemer. Daarvoor vindt in 2017 ook een nieuwe aanbesteding plaats.