17-06-2016

Impressie IFAT 2016

IFAT 2016

Van 30 mei tot en met 3 juni vond in München de internationale IFAT beurs plaats. Deze 2-jaarlijkse beurs voor afval, reiniging milieutechnologie en recycling is voor onze branche toonaangevend. Vaak worden innovaties hier als eerste getoond. Omdat niet iedereen deze beurs kan bezoeken hebben wij voor u, los van onze merkvoorkeur, een aantal highlights op de rij gezet:

  • Aandacht voor TCO neemt toe. Total Cost of Ownership geeft organisaties beter inzicht in de werkelijke kosten van materieel. Meerdere merken gaven op hun stand hierover informatie met als kernboodschap: de aanschafprijs van een machine is      slechts het topje van de ijsberg. De kosten van het materieel bij het gebruik gedurende meerdere jaren overstijgen het belang van de aanschafprijs.
  • Toename van elektronica bij bediening en controle van machines. Dankzij de toepassing van CAN-bus systemen hebben machinebouwers meer mogelijkheden om het de bestuurders gemakkelijk te maken. Bedieningshendels en -kastjes, knoppen, joysticks, meters e.d. kunnen hierdoor op ergonomische verantwoorde plekken geplaatst worden
  • De Euro 6 motor is de internationale standaard. Niet alleen voor vrachtwagens, maar ook bij “off road” toepassingen als veegmachines en voertuigen kiezen de meeste fabrikanten voor Euro-6 i.p.v. Tier 4 normering.
  • Elektrische toepassingen staan nog in de kinderschoenen. Juist vanwege specifieke toepassingen, seizoensinvloeden en het ontbreken van een eenduidige ontwikkelrichting. Dit in tegenstelling tot personenauto’s waar groei mogelijk is door veel      grotere aantallen en compensatiemaatregelen. De verwachting is dat daar de batterijtechnologie de komende jaren een grote vlucht neemt en dat er een vorm van standaardisatie qua aanschaf, gebruik en recycling t.a.v. batterijpakketten wordt gerealiseerd. Daarna kan onze branche aan de slag met écht duurzame en professionele oplossingen.
  • De rol van automatisering groeit. Het vastleggen, controleren en optimaliseren van publieke dienstverlening neemt toe. “Telemetrie” is hiervoor de term: het op afstand meten van bepaalde "parameters" die via "telecommunicatie" verstuurd worden naar een centrale server