19-01-2015

Sneeuwploegen Luchtmacht

Nido_sneeuwploeg_defensie
De Nido SNK 55 sneeuwploegen in slagorde opgesteld.

Het Ministerie van Defensie heeft een aanbesteding uitgeschreven voor de levering van sneeuwploegen voor inzet op de Nederlandse vliegbasis.

 

In de vraagstelling was een sneeuwploeg met specifieke kwaliteiten omschreven. Vanwege de Nederlandse weersomstandigheden diende de ploeg zeer goed te functioneren met natte en papperige  sneeuw. Voor een goede afvoer van sneeuw bij hoge werksnelheden diende de ploeg daarbij schuiner dan gangbaar voor het voertuig geplaatst te kunnen worden. Daarnaast diende de ploeg de kwetsbare lampen in de start- en taxibanen te ontzien.

 

Aebi Schmidt heeft voor dit specifieke programma van eisen van het Nederlandse Ministerie van Defensie een speciale sneeuwploeg ontwikkeld, de Nido SNK 55. Deze nieuwe sneeuwploeg is tot stand gekomen door bewezen technieken te combineren tot een sneeuwploeg die volledig voldoet aan alle eisen van de Luchtmacht. De SNK 55 is dankzij de specifieke kwaliteiten ideaal voor de inzet op Nederlandse vliegbases. De constructie van de schulp en de stand van de slijtstroken is ideaal voor het ruimen van natte sneeuw, typisch voor de Nederlandse omstandigheden. Deze optimale afstemming wordt al jarenlang in  de praktijk bewezen door gladheidbestrijders op wegen en in steden en dorpen. De sneeuw wordt goed naar de zijkant “geploegd” en spat niet over de ploeg tegen de vrachtwagen aan. Dit kan namelijk grote problemen met zicht en koeling tot gevolg hebben. 

 

Door het toepassen van een rechtopstaande slijtstrook en speciale obstakelbeveiliging kan de SNK 55 sneeuwploeg met hoge snelheid worden ingezet op de landingsbanen zonder schade aan de speciale lampen toe te brengen. Omdat Defensie relatief lichte vrachtwagens inzet voor de sneeuwruiming biedt uitgekiende bouwwijze nog een belangrijk voordeel. Door het lage  gewicht van de Nido SNK 55, de sneeuwploeg weegt ongeveer de helft van de klassieke ploegtypes voor luchthavens, worden de voertuigen minder zwaar belast.

 

Afgelopen winter werden de nieuwe sneeuwploegen al volop ingezet, met groot succes! Onze key-accountmanager Wim Tijhuis vertelt u er graag meer over!