12-01-2015

Nieuw steunpunt in Bergambacht

natzout_installatie_steunpunt_bergambacht
Natzout-installatie opslag Bergambacht

Nieuwe zoutloods, natzout-installatie en materieelopslag voor Provincie Zuid-Holland

Provincie Zuid-Holland opende onlangs in Bergambacht haar nieuwe steunpunt. Het oude steunpunt was verouderd en voldeed niet meer aan de huidige eisen op gebied van logistiek en milieu. Samen met het projectteam van Nido/Aebi Schmidt Nederland werd een compleet nieuw steunpunt ontwikkeld en gebouwd. Een modern complex dat volledig voldoet aan alle geldende eisen en dat precies aansluit op  de wensen van de gebruikers. Dankzij het uitgekiende logistieke concept kunnen strooiacties in de winter snel, efficiënt en bovenal veilig uitgevoerd worden. De functionele indeling van de opslag biedt de medewerkers de mogelijkheid om hun dagelijkse werkzaamheden gemakkelijk en praktisch uit te voeren.

Voor de gladheidbestrijding is het nieuwe steunpunt door Aebi Schmidt Nederland voorzien van een zoutloods en een complete natzout-installatie waarmee natzout-oplossing aangemaakt, opgeslagen en naar de strooimachines getransporteerd wordt.  Het geheel bestaat uit:

 

Nieuwe zoutloods met een opslagcapaciteit van ca. 500 ton wegenzout. De loods heeft een lengte van 18 m. en is uitgevoerd met een verrolbaar dak. Het dak kan met een elektrische lier gemakkelijk geopend of gesloten worden. Hierdoor kan het aangeleverde zout direct op de juiste plaats gestort worden en hoeft er geen wiellader ingezet te worden. De zoutloods heeft aan de voorzijde een deur waarmee regen en wind buiten worden gehouden.

 

Nido S2000 zoutoplosser waarmee van wegenzout een pekeloplossing voor het natzoutstrooien wordt gemaakt. Hiervoor kan gewoon wegenzout, zowel fijn als grof zout, gebruikt worden. Als de installatie eenmaal gevuld is met zout wordt automatisch oplossing aangemaakt. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en milieu wordt hierbij gebruik gemaakt van opgevangen regenwater.

 

Nido betontank 35.000 liter waarin de aangemaakte natzoutvloeistof wordt opgeslagen. Omdat de S2000 zoutoplosser een onverzadigde oplossing maakt, welke niet kristalliseert (“uitzakt”), kan deze oplossing gedurende lange tijd opgeslagen worden. In de opslagtank zitten sensoren voor niveau-indicatie en voor automatische afslag voor de zoutoplosser om te stoppen met het oplossen.

 

Nido ringleidingsysteem met 8 vulpunten voor het vullen van de tanks van de strooimachine. Met dit centrale systeem gekoppeld aan de betontank is er bij elke standplaats van een strooimachine een vulaansluiting. Hiermee worden de natzouttanks van de strooier na een strooiactie automatisch gevuld. De strooimachine staat hierdoor direct weer gereed voor een nieuwe strooiactie.

Met de nieuwe opslag in Bergambacht verloopt de gladheidbestrijding op de provinciale wegen rond Gouda op rolletjes.